Beretning 2024 – 9. april 2025
I dag er det 85 år siden Danmark blev besat af Tyskland. Der er ikke så mange mere, der kan huske de fem år vi var besat.
Men verden af i dag er i opbrud. Vi ser og læser med undren om den verdenspolitiske situation og hører om gastronomiske beløb som skal bruges på våbenindkøb og oprustning.
Det kan være svært at forholde sig til den forandring, der synes at være ved at ske.
Derfor er er det vigtigt at vi har noget, som ikke er foranderligt på samme måde.
Det er f.eks vores Valgmenighed. Jeg tror, at de nære fællesskaber som vi bl.a. har her vil få større betydning i årene fremover.
Vi i menighedsrådet vil derfor bestræbe os på at udvikle og værne om Valgmenigheden.
Hvad er der så sket siden sidste generalforsamling.
Vi har brugt en del tid til at forberede vores jubilæumsår. Vi har haft nedsat et jubilæumsudvalg sammen med Per og Pia, som har lagt de store linjer. De to første arrangementer er afholdt, festgudstjenesten d. 12. januar og højskoledagen d. 22. marts med afsløringen af Michael Nielsens smukke skulptur ved Snabelå
Ole har det sidste års tid haft travlt med at indsamle samtaler fra stemmer i menigheden og skrive vores jubilæumsbog, som udkommer til september. Den skulle gerne være klar til udlevering til vores jubilæumsfest d. 6. september. Det har været et stort arbejde, Ole har gjort ved siden af de øvrige opgaver som præst.
Udover vores jubilæumsarrangementer, skal vi også afholde Årsmødet for de grundtvigske fri- og valgmenigheder d. 24. Maj. Vi afholdte det også for 6 år siden, hvor vi ved den lejlighed fik en ny præst. Det behøver vi ikke i år. Jeg håber, at I vil støtte op om dette arrangement og melde jer til på vores hjemmeside. Vi får også brug for et par hjælpende hænder i løbet af dagen.
Som sidste gang foregår dagen både i kirken, her i Storstuen og på friskolen.
På sidste års generalforsamling præsenterede vi vores forslag til ny belysning på vores udearealer.
Vi valgte at gå videre med projektet og jeg håber, at I ligesom os i menighedsrådet synes, det er blevet rigtig flot. Det er en stor udgift; men nu har vi en tidssvarende belysning, som kan holde i rigtig mange år.
De gamle lamper har vi gemt. Flere har spurgt om de kan købes. Derfor holder vi udsalg/ aktion over dem ved lejlighed. Pengene, de indbringer, vil vi donere til et velgørende formål.
Når vi nu er udendørs, er der også kommet en træbygning ved materialepladsen.
Per mente ikke, der var brug for en større garage til maskiner. Derfor droppede vi planerne om at bygge en garage på parkeringspladsen.
Til gengæld kom ideen om at lave et overdække ved materialepladsen, der også kunne bruges til affaldsopsamling for både Storstuen, Kirkegård og præstegård.
Lige før sommerferien sidste år var vi en lille flok, som en sen eftermiddag mødtes og ryddede materialepladsen. Der blev sorteret og smidt ud, selv en lille musefamilie måtte finde ny bolig.
Herefter blev det planeret, langt fliser og skuret blev bygget. De sidste penselstrøg blev givet for ca en måned siden.
De gamle gravsten blev ved samme lejlighed hentet og knust.
Området deroppe er et af de projekter, Per vil i gang med i år. Her skal bygges et kvashegn, hvor de gamle gravsten kan stå langs. Her skal også laves nogle bede med stauder.
Per har fået meget ros for den måde han holder kirkegården på. Desværre har han pådraget sig en frossen skulder, som betyder at han i længere tid ikke har kunnet bruge sin højre arm. Heldigvis går det fremad; men vi besluttede at ansætte Ane i tre måneder, så hun kunne hjælpe Per med kirkegården og omgivelserne her i foråret. Nu er der sket det glædelige, at Ane har fået nyt arbejde pr. 1. Maj og Pers arm er i bedring.
Grøn omstilling, det kommer vi ikke udenom og det kan blive en spændende proces.
Fyns Stift holdt en temaaften om dette her i marts og vi var et par stykker, som deltog. Der var både oplæg med fagfolk og erfaringer for kirker, som er godt i gang.
Det handler bl.a. om vores blomstervalg på kirkegården. Kan vi finde en mere vedvarende beplantning, så vi ikke skal plante forårs- og sommerblomster hvert år. Kan vi plante nogle stauder, som er vedvarende og som kan have samme formål? Det er noget af det, vi vil arbejde med i den kommende tid. Per har også været på besøg på Nyborg kirkegård, som er i gang med at ændre beplantningen og høstet erfaringer. Vi vil forsøgsvis plante forsk. stauder på et nedlagt gravsted og prøve os frem med, hvad der duer. Vi vil selvfølgelig holde jer orienteret.
Vi hørte også om mere selvforsyning mht blomsterbuketter og pyntning af kirken. Der har vi jo været med i mange år. Jeg tror, det kan tælles på meget få hænder, når Jytte køber blomster. I stedet sætter du en ære i at finde blomster og grene i naturen og i haven. Tusind tak for det.
Belægningen på stierne på kirkegården har vi talt om i flere år. Vi var på udflugt sidste år og så på forskellige belægninger. Vi fandt frem til at den bedste løsning, vil være som ved Stenløse kirke, hvor der er lagt en fast belægning. Vi fik lavet et overslag på projektet, en udgift på over 500.000 kr.
Måske vi skal se, om vi kan gøre stierne mere kørevenlige på anden måde. På mange andre kirkegårde såes der græs på gangene.
Eller kan vi gøre noget, de steder på stierne, der er problematiske. Derfor har I kendskab til specifikke steder, der giver udfordringer med kørestol, rollator og barnevogn, tag fat i Per og lade os se, om vi kan gøre noget de specifikke steder.
For et par år siden havde vi en arbejdsdag, hvor der blev sat løg og bedene ved indkørslen blev plantet til. Nu har vi et andet projekt, vi gerne vil have hjælp til. Vi skal have sat krokusløg i en del af plænen mod Stationsvej. Det drejer sig om mange løg og måske er der også andre projekter, vi skal have klaret.
Derfor indkalder vi til arbejdsdag lørdag d. 27. september kl. 10:00. Kaffe og frokost hører selvfølgelig med. Vil du/ I hjælpe sker tilmeldingen på vores hjemmeside, som I kender det.
På et punkt er vi kommet langt mht det grønne. Vi har fået fjernvarme. I januar blev vi endelig koblet på og det virker. Det har taget flere år siden vi besluttede at det skulle vi have, når det nu blev muligt her i Årslev og Sdr Nærå. Gunnar ansøgte om afkoblingsbidrag og det fik vi bevilget til de tre steder, vi har fået naturgas ind.
Sidste år blev der også spurgt ind til taget på kirken. Vi har haft to forskellige murere til at kigge på det. Selve tagstenene er fine og kan holde i over 50 år endnu. Derimod mangler der understrøgning flere steder. Det vil vi få på kigget på.
Sidste år bemærkede vi og sikkert også jer, at der var en fugtighed i kirken, som ramte os, når vi kom ind i kirken.
Vi forsøgte bl.a. med en affugter i kælderen; men det var ikke nok. Derfor er der blevet opsat ventilation to steder. I nordsiden ved alteret og ved orglet. Det har hjulpet meget.
Pga kalkningen sidste år, måtte vi også i efteråret har en ny rensning af orglet. Det var en udgift vi ikke have regnet med; men det var nødvendigt.
Som tidligere nævnt er der i det nye skur indrettet et rum til affaldssortering. Her står containere til affald, sorteret som I kender det derhjemme. Det betyder også, at vi endelig kan komme i gang med at sortere her i Storstuen. Affaldsspande er indkøbt og taget i brug. Ligeledes skal affaldet fra kirkegården også sorteres. Vi har købt to nye affaldsstationer med tydelig markering af, hvad der skal i hvilken kasse.
Vi håber, at alle vil hjælpe til med denne sortering.
Vi har flere gange talt om at vi gerne ville gøre noget ekstra for at fortælle, hvem vi er og hvorfor der ligger to kirker så tæt på hinanden. Derfor synes vi, at vores jubilæumsår ville være en fin anledning til at husstandsomdele en pamflet, her i Årslev Sdr Nærå, der fortæller hvem vi er. Vi synes, det er blevet en rigtig fin information om os. Jer der ikke bor her, er meget velkomne til at tage et par stykker med jer. Vi har også fået opsat en ny infotavle ved Stationsvej. Her er der mere plads til at reklamere for vores arrangementer og aktiviteter.
Et af vores nye tiltag i 2024 var vores teateruge Børn i den røde kirke i uge 45.
Vi havde engageret Tine Skau og hendes teatertrup Trio Fabula til at spille små forestillinger for de mindre børn her i nærområdet. Tine lavede alt det praktiske arbejde med at kontakte institutioner og invitere. Det eneste vi skulle gøre, var at lægge kirke til og hænge plakater op i institutionerne.
Det blev en bragende succes. Børn fra dagplejen, private dagplejere, vuggestuer, børnehaver og skolebørn valfartede hertil og fik en dejlige oplevelse.
Teaterstykket handlede om engle og stykket blev tilrettet målgruppen, der var til den pågældende forestilling.
Teaterugen vender tilbage igen i uge 45 med et nyt tema.
Begrundelse for at bruge kræfter og penge på dette er, at børnene udover at få en fantastisk oplevelse, også bliver fortrolige med kirkerummet.
Per kom med den idé at lave to granengle, som skulle stå ved kirken hele november og december.
Per foreslog, at vi med englene skulle lave en indsamling til Børns vilkår. Der kom godt 700 kr ind.
Valgmenigheden har ligeledes i december doneret penge til
Blå Kors, de danske hospitalsklovne, Kirkens Korshær og Børns vilkår.
Vi vælger hvert år 4 organisationer, der får hver 2500,-
I midten af september fik jeg en opringning fra Mads, vores organist, at han havde søgt nye udfordringer, et nyt job, som han også havde fået, som organist i Vejstrup Valgmenighed.
Det havde jeg ikke set komme; men nogle gange i livet, opstår der en mulighed, som man ikke kan sige nej til og den må afprøves.
Vi fik holdt en fin afsked i kirken og her i Storstuen.
Vi var midt i jubilæumsplanlægning og meget mere, så at finde en ny organist, og så lige op til jul, var ikke lige det, vi havde planlagt.
Heldigvis trådte Lisbeth til og hjalp os de første måneder. Hvilken lettelse for os, så tusind tusind tak til dig Lisbeth. Jeg håber, du nød din velfortjente ferie bagefter.
Vi valgte derfor at udskyde ansøgningsfristen til starten af januar.
Efter samtaler og prøvespil var vi ikke i tvivl. Vi ville ansætte Michael Salling fra Oure. Heldigvis sagde han ja og han er nu ved at finde sig til rette og finde ud af, hvem vi er og hvad vi gerne vil. Endnu engang hjertelig velkommen her til Valgmenigheden, Michael.
Vi har i menighedsrådet haft et travlt år med mange møder i forskellige udvalg mv. Heldigvis er det altid en fornøjelse at deltage, da vi også har det sjovt sammen og der er en god stemning, selv om der skal træffes beslutninger og uddelegeres opgaver.
Og det er du om nogen, Christian, med til at skabe. Du har altid en sjov bemærkning eller en sjov historie, der skal fortælles. Du har også taget ansvar for mange opgaver igennem årene og du og Joachim har været en godt makkerpar i Bygningsudvalget. Det har betydet at vores bygninger er blevet efterset og vedligeholdt. Du har også været vores medlem i bestyrelsen for byens flaglaug.
Nu har du besluttet at tiden er inde til at stoppe i menighedsrådet. Du var ikke med til vores sidste menighedsrådsmøde, hvor jeg ville have takket dig. Derfor vil Joachim give dig en kurv, som tak for dit store engagement og arbejde i Valgmenigheden.
Tusind tak, Christian.
Du har brygget et utal af kander kaffe til kirkekaffen efter gudstjenesten. En opgave som du har sagt, du kommer til at savne. Vi har dog lovet dig, at du gerne må være afløser, hvis vi kommer til at mangle en kaffebrygger.
Det betyder så også at vi skal have et nyt medlem ind i menighedsrådet ved valget senere i aften. I efteråret udtrådte Niels Iver pga. stort arbejdspres i sit firma og Anne kom, som suppleant, ind igen.
Vi har en god økonomi; men vi har, især Gunnar, vores forretningsfører, en udfordring med at få medlemsbidrag indkasseret, især hos vores unge medlemmer. For nogle år siden valgte vi, at vores medlemmer mellem 18 og 25 år ikke skal betale medlemsbidrag. Baggrunden var, at de unge i denne periode er i opbrud, ude at rejse, i gang med uddannelse, flytter hjemmefra osv.
Men når Gunnar så henvender sig, når de fylder 25 år, for at få dem til at åbne deres skattemappe og betale, sker der ingenting.
Det er meget få, der reagerer og Gunnar rykker og rykker. På et tidspunkt må vi sige stop og de bliver meldt ud af Valgmenigheden. Det er vi selvfølgelig meget kede af, så hvis I har familiemedlemmer, der er blevet 25 år, kunne I måske tage en snak med dem, om de vil fortsætte medlemskab her og med de forpligtigelser, der hører til.
Vi er en af de få valgmenigheder, der har fremgang i medlemstallet. Sidste år fik vi 55 nye medlemmer og 24 blev meldt ud, heraf 4 pga. dødsfald. I årets tre første måneder har vi fået 15 nye medlemmer.
Det er dejligt, at vi stadig kan være en aktiv og levende menighed, som har meget at byde på.
Det sker jo ikke uden jer medlemmers opbakning og indflydelse.
Derfor er det vigtigt at I ytrer jer om stort eller småt til os i menighedsrådet og især i aften har I mulighed for at tale med os.
Til sidste vil jeg sige et meget stort TAK til alle ansatte og menighedsrådsmedlemmer. Uden jer kunne vi ikke alt det, som vi gør i løbet af året. Det er en fornøjelse at være formand og se tingene ske. Det er dejligt, at vi åbner op og giver mulighed for at andre kan se, hvem vi er og måske har lyst til at være med i vores fællesskab.
Derfor endnu engang TAK.
Og dette var ordene.
Prædikener
Kirkebladet
Kirkegården
Bliv Medlem

Dåb

Konfirmation

Bryllup

Begravelse
