Dato/klokkeslæt
Dato(er) - 29/11/2022
10:00 - 12:00


Sted: Storstuen

Da jeg i sin tid var forstander på Ryslinge Højskole, fik jeg et tip, der skulle vise sig at blive meget værdifuldt. ”Du skulle tage at ansætte Mette Kvist Jørgensen nede fra Helnæs som jeres nye lærer i keramik”, lød rådet til mig fra en af de andre lærere.

Og det har jeg aldrig fortrudt, selv om ansættelsessamtalen ikke helt forløb, som jeg havde forestillet mig. Mette var venligheden selv, smilende og med et vindende væsen, men så sagde hun pludselig: ”Ja, du skal altså ikke regne med, at jeg bliver her for altid. Jeg arbejder nemlig kun så længe, at jeg har sparet nok op til, at jeg kan rejse igen.”

Jeg tænkte: ”Det var da alligevel en ærlig og usædvanlig melding, men der var noget over Mettes væsen, der fortalte mig, at det kunne højskolen sagtens være tjent med… og mere til.

Og det viste sig at holde stik.

Når Mette havde penge nok, tog hun vadmelssækken på ryggen og benene på nakken, og så gik det afsted, afsted… ud i verden. Ud at opleve andre mennesker, der har haft helt andre vilkår at leve et menneskeliv på. Ud at bo sammen med dem. Ikke noget med fine forhold eller tilbagetrukne luksushoteller. Nej, Mettes indre antropolog og etnolog ville tæt på. Så tæt på som menneskene ville lade hende komme.

For at lære. For at blive klogere. På menneskene og på sig selv.

Dengang var det især Sydamerika, der havde hendes store interesse, men de senere år har hun været på Færøerne flere gange. Og hun er netop kommet hjem fra en af disse ture med en ordentlig bunke vidunderlige billeder og en masse oplevelser rigere.

Og nu kommer hun her hos os.

Snyd ikke jer selv for en højskoleformiddag med en spræl-levende kvinde, højskolelærer, keramiker og meget, meget mere.